Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Άλκη Ζέη

 Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΑΧΝΕΣ ΤΗΣ

Μυθιστόρημα στο οποίο περιγράφονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία έφηβη λόγω των αλλαγών στο οικογενειακό της περιβάλλον και η διέξοδος που βρίσκει στον κόσμο των ναρκωτικών ουσιών.
Η Κωνσταντίνα είναι ένα κορίτσι από τη Γερμανία το οποίο αναγκάστηκε να μετακομίσει την Ελλάδα για να μείνει με τη γιαγιά της μετά το διαζύγιο των γονιών της. Δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να προσαρμοστεί στο νέο της περιβάλλον και οι κακές σχέσεις που είχε με τη γιαγιά της επιδείνωσαν την κατάσταση. Στο σχολείο είχε, επίσης, δυσκολίες να προσαρμοστεί, γιατί δεν ήξερε καλά τη γλώσσα και δεν μπορούσε να καταλάβει ορισμένες λέξεις. Εκεί, όμως, γνώρισε τον φίλο της που λεγόταν Λουμίνης. Ο Λουμίνης είχε και αυτός προβλήματα όπως η Κωνσταντίνα, καθώς είχε μετακομίσει από τη Γερμανία και είχαν χωρίσει και οι δικοί του γονείς. Για να τα ξεπεράσει έπαιρνε κάποια μικρά, θαυματουργικά, μπλε χαπάκια τα οποία τα έδωσε και στην Κωνσταντίνα. Με τα χαπάκια αυτά, γινόταν ατρόμητη, ξεχνούσε για λίγο τα προβλήματά της και ένιωθε ότι μπορούσε να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες της. Νόμιζε ότι τα χαπάκια αυτά της έδιναν δύναμη και δεν γνώριζε ότι ήταν ναρκωτικές ουσίες. Σιγά-σιγά άρχισε να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στον κόσμο των ναρκωτικών, ενώ τα προβλήματά της συνέχιζαν να την ταλαιπωρούν.
Το μυθιστόρημα αυτό είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον, καθώς θίγει ένα σημαντικό πρόβλημα αρκετών νέων που παλεύουν να απεξαρτηθούν από το ναρκωτικά. Είναι πολύ συγκινητικό γιατί παρουσίαζε τους προβληματισμούς και τις αγωνίες μιας σχεδόν συνομήλικης κοπέλας και τον αγώνα της να ξεπεράσεις δυσκολίες της.
[Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελίδες 248, έτος έκδοσης 2011, εικονογράφηση Μαριλίτσα Βλαχάκη].

ΝΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ

Σ. Η παρουσίαση αυτή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β' τάξης  της καθηγήτριας Νίκης Κυριαζή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου