Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Από την αυλή του σχολείου

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΗΣ

Υπολογίσθηκε και φέτος, η περίμετρος της γης από το χώρο του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, χρησιμοποιώντας μια κάθετη ράβδο, μία μετροταινία και κάνοντας απλές μαθηματικές πράξεις.
Στην Εαρινή Ισημερία, 21 Μαρτίου, ο ήλιος είναι πάνω από τον ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η μέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας και ώρα  12.34 μ.μ. όταν ο ήλιος μεσουρανεί στην περιοχή μας,  μαθητές της Γ’ τάξης με την καθοδήγηση των καθηγητριών, Αικατερίνη – Μαρία Ρόζη, Γεωργία Πράππα και Παυλίνα Φυσάκη πραγματοποίησαν το πείραμα και υπολόγισαν την ακτίνα της Γης!
Βάλανε ως στύλους, επιδαπέδιους πίνακες (σταντ), στο προαύλιο, μέτρησαν το ύψος τους και το μήκος της σκιάς τους και με απλούς τριγωνομετρικούς υπολογισμούς, υπολόγισαν την ακτίνα και την περίμετρο της Γης με μικρή απόκλιση από την πραγματική!
Το πείραμα του Ερατοσθένη είναι η μέθοδος με την οποία ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος και αστρονόμος υπολόγισε τον 3ο αιώνα π.Χ. με παρέκκλιση 2% την περίμετρο της γης και την ακτίνα της, επιπλέον ήταν ο πρώτος που απέδειξε ότι η γη είναι σφαιρική. Τα υπολόγισε με την βοήθεια μιας ράβδου και ενός βηματιστή, μετρώντας την απόσταση Αλεξάνδρειας - Συήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου