Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Ο ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας γιορτάστηκε με λαμπρότητα, όπως αρμόζει, από το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», την Παρασκευή 22 Μαρτίου. 
Η γιορτή ήταν σπονδυλωτή, αποτελείτο από τρία μέρη τα οποία είχαν ίδιο θεματικό άξονα, την Επανάσταση του 1821. 
Ο εορτασμός ξεκίνησε με την χορωδία να ψάλει το «Υπερμάχω», τον Εθνικό ύμνο των Ελλήνων μέχρι τα πρώτα χρόνια της ελεύθερης πατρίδας. Συνέχισε με προεπαναστατικά άσματα, που προετοίμαζαν τους σκλαβωμένους για την μεγάλη στιγμή.
Το δεύτερο μέρος αναφέρθηκε στην Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821. Ένας συνδυασμός απαγγελιών ποιημάτων, βίντεο και παραδοσιακών χορών, που πρόβαλε με επιτυχία το πνεύμα και τους αγώνες για την εδραίωση της Επανάστασης και τους ήρωες, γνωστούς και άγνωστους, που την δημιούργησαν. 
Η θεατρική διασκευή του Ποιήματος «Ματρόζος»  προκάλεσε συγκίνηση! Ο ελληνισμός απέκτησε κρατική οντότητα, οι πρωταγωνιστές, αυτοί που θυσίασαν τα πάντα έμειναν κατά κανόνα στο περιθώριο.  Ο πλοιοκτήτης Ματρόζος  έδωσε όλο το βιός του για την ελευθερία της Ελλάδας. Η πατρίδα, από μάνα έγινε μητριά, ξέχασε την πλούσια θυσία του και πάμφτωχος κίνησε να δει τον πρώην ναύτη του, Κωνσταντίνο Κανάρη, από τους λίγους που είχε πολιτική εξουσία…
Τη συγκίνηση ακολούθησε η αισιοδοξία του «μπάλου», που χορεύουν οι νησιώτες για  σπουδαία γεγονότα, προσωπικά ή συλλογικά.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό ύμνο, που έψαλαν μαζί με την χορωδία, όρθιοι, οι παρευρισκόμενοι μαθητές, γονείς και καθηγητές! 
Την εορτή επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες Αγγελική Καραβίδα και Μαργιέττα Στρουμπή, την χορωδία συντόνισε η καθηγήτρια Βασιλική Σάββα, τους χορούς δίδαξε η καθηγήτρια Χρύσα Γεωργακάκη.
Χρόνια πολλά Ελλάδα!
ΣΣ. Περισσότερες φωτογραφίες από την γιορτή βρίσκονται ΕΔΩ 

ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου