Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Να γλύφετε τα δάκτυλά σας

 ΤΑΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
του Μάνου Δημητρούλη*

Το τέλειο νηστίσιμο και vegan γλυκό που θα σας ξετρελάνει. Ταρτα σοκολατα-πορτοκαλι με αλεύρι βρώμης, ένας μαγικός συνδυασμός που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας!!!

ΥΛΙΚΑ
 
Για τη βάση

140 γρ. αλεύρι βρώμης
70 γρ. ταχίνι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
χυμό από 1 πορτοκάλι
50 γρ. χουρμαδόμελο ή σιρόπι σφενδάμου
αλάτι

Για τη γέμιση

50 γρ. ταχίνι
100 γρ μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη
80 γρ. σιρόπι σφενδάμου
60 γρ. χυμό πορτοκαλιού

Για γαρνίρισμα

φέτες πορτοκαλιού & καβουρδισμένο σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της βάσης μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη. Την απλώνουμε με τα χέρια μας σε φόρμα για τάρτα με αποσπώμενα πλαϊνά, δίνουμε ύψος στα τοιχώματα και κάνουμε τρύπες με πιρούνι στη βάση. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί και γεμίζουμε με βάρος την τάρτα (ρύζι ή όσπρια).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 15 λεπτά με το βάρος και για 10 λεπτά ακόμα χωρίς το βάρος.
Λιώνουμε σε Μπεν Μαρί τη σοκολάτα, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε το κέλυφος της τάρτας με τη γέμιση, σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Γαρνίρουμε με φετάκια πορτοκαλιού και καβουρδισμένο σουσάμι.
.....................
Ο Μάνος Δημητρούλης είναι Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Msc Αθλητικής Διατροφής και συγγραφέας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου