Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (3)

Bluetooth, Blurb, Bookmark, Bootlegs, Bps-Bits per second, Broadband, Browser, Bug, Button, Byte

Το Αλφαβητάριο του διαδικτύου (Γ' μέρος) είναι ένα λεξικό το οποίο εξηγεί τους όρους που χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο. Πρόκειται για περιγραφή διαδικτυακών διαδικασιών που παράλληλα επεκτείνουν την κατανόησή τους. Είναι ταξινομημένες με το λατινικό αλφάβητο δίνοντας την αγγλική ορολογία που έχει επικρατήσει και στην συνέχεια τον Ελληνικό όρο που αντιστοιχεί.


Bluetooth

Η τεχνολογία Bluetooth παρέχει τη δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης μεταξύ υπολογιστών γραφείου και φορητών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων, βιντεοτηλεφώνων, εκτυπωτών, ψηφιακής κάμερας, με την παραπάνω λίστα να μεγαλώνει συνεχώς. Η ασύρματη τεχνολογία Bluetooth χρησιμοποιεί μια παγκοσμίως διαθέσιμη ζώνη συχνότητας (2.4GHz) με διεθνή συμβατότητα. Η τεχνολογία αυτή απαιτεί ελάχιστη ενέργεια, για να λειτουργήσει και είναι απλή στη χρήση.

Blurb

Λέγονται έτσι τα σύντομα κείμενα που βρίσκονται σε ιστοσελίδες και τα οποία περιέχουν την περίληψη του περιεχομένου μιας συγκεκριμένης σελίδας ή σύντομη περιγραφή του υλικού που υπάρχει σε αυτή. Blurb λέγονται, επίσης, τα κείμενα που βρίσκονται στο οπισθόφυλλο βιβλίων και DVDs, τα οποία μπορεί να περιέχουν περίληψη, κριτική και σχόλια πάνω στο εκάστοτε έργο.

Bookmark - Σελιδοδείκτης

Με το σελιδοδείκτη μπορούμε να σημειώσουμε τις σελίδες που θα θέλαμε να επισκεφθούμε ξανά τοποθετώντας τες ουσιαστικά στο φάκελο «Τα αγαπημένα μου» ή στα αγγλικά «Favourites». Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να τις βρούμε εύκολα πατώντας σε ένα ήδη υπάρχον bookmark, χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογήσουμε ολόκληρη τη διεύθυνση. Η προσθήκη bookmark γίνεται απλά πατώντας «add» από το αντίστοιχο μενού του browser μας.

Bootlegs

Πρόκειται για παράνομες ηχογραφήσεις ζωντανών εκτελέσεων (π.χ. συναυλίες), ραδιοτηλεοπτικού ή άλλου προγράμματος. Η ηχογράφηση/λήψη γίνεται χωρίς τη σχετική άδεια των δικαιούχων.

Bps - Bits per second

Τα bps είναι μονάδα μέτρησης του ρυθμού διάδοσης των ψηφιακών δεδομένων και δείχνει πόσα bits πληροφορίας μεταδίδονται ανά δευτερόλεπτο.

Broadband - Ευρυζωνικότητα

H λέξη broadband προέρχεται από το συνδυασμό των όρων broad και bandwidth και χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σύνδεση ανάμεσα σε ένα δίκτυο και τον τελικό χρήστη, η οποία επιτρέπει την ταυτόχρονη μετάδοση πολλών καναλιών πληροφορίας (δεδομένα, βίντεο, φωνή) σε πολύ υψηλές συχνότητες.

Browser - Φυλλομετρητής

Πρόκειται για το πρόγραμμα που μας επιτρέπει να διαβάζουμε τις σελίδες που βρίσκονται στο Διαδίκτυο. Τα δύο πιο γνωστά προγράμματα σήμερα, είναι ο Internet Explorer και ο Mozzila Firefox. Τα προγράμματα αυτά ανανεώνονται συνεχώς και οι νέες εκδόσεις παρέχονται στο Διαδίκτυο, από όπου και μπορούμε να τις κατεβάζουμε στον υπολογιστή μας.

Bug

Στα αγγλικά ο όρος bug σημαίνει έντομο, στη γλώσσα των υπολογιστών όμως σημαίνει σφάλμα, ένα προγραμματιστικό λάθος δηλαδή, το οποίο προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία ενός προγράμματος, με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε λάθος δεδομένα ή να προκαλείται βλάβη στο πρόγραμμα.

Button - Κουμπί

Τα buttons εμφανίζονται στο Διαδίκτυο ως μικρά γραφικά, τα οποία με το πάτημα του ποντικιού εκτελούν μια συγκεκριμένη εντολή. Για παράδειγμα στον browser μας θα βρούμε το κουμπί με την ένδειξη «Back», που θα μας οδηγήσει στην προηγούμενη σελίδα που επισκεφθήκαμε.

Byte

Το Byte αποτελείται από μια συστοιχία 8 bit (δηλαδή συστοιχία των ψηφίων 0 και 1). Έτσι π.χ. η συστοιχία 00000001 αντιπροσωπεύει τον αριθμό 1, η συστοιχία 00000010 αντιπροσωπεύει τον αριθμό 2, κ.ο.κ. Πολλά bytes μαζί δημιουργούν μεγαλύτερες ομάδες πληροφορίας. Έτσι 1024 bytes δημιουργούν ένα Kilobyte (KB) και 1024 Kilobytes ένα Megabyte (MB).


 Συνεχίζεται...

ΠΗΓΗ: saferinternet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου