Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (4)

Cache, Carbon Copy, Certificate, Chat, Chat roomClan, Client,Client/Server

Το Αλφαβητάριο του διαδικτύου (Δ' μέρος) είναι ένα λεξικό το οποίο εξηγεί τους όρους που χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο. Πρόκειται για περιγραφή διαδικτυακών διαδικασιών που παράλληλα επεκτείνουν την κατανόησή τους. Είναι ταξινομημένες με το λατινικό αλφάβητο δίνοντας την αγγλική ορολογία που έχει επικρατήσει και στην συνέχεια τον Ελληνικό όρο που αντιστοιχεί.


Cache

Το cache είναι μια περιοχή στη μνήμη του υπολογιστή μας, όπου αποθηκεύονται δεδομένα τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά από τα προγράμματα του υπολογιστή. Από την περιοχή cache ο υπολογιστής έχει πολύ γρήγορη πρόσβαση στα δεδομένα αυτά και δε χρειάζεται να τα αναζητήσει σε άλλα σημεία αποθήκευσης. Οι σελίδες που επισκεφθήκαμε στο Διαδίκτυο αποθηκεύονται αυτόματα στο χώρο cache, έτσι ώστε να μη χρειάζεται νέα φόρτωσή τους την επόμενη φορά που θα τις επισκεφθούμε. Εάν οι ιστοσελίδες αυτές έχουν αλλάξει, τότε μπορούμε να κάνουμε ανανέωση των σελίδων αυτών με το αντίστοιχο κουμπί («reload», «refresh» στο browserμας).

CC - Carbon Copy - Αντίγραφο κοινοποίησης

Το αντίγραφο κοινοποίησης και χρησιμοποιείται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για μηνύματα που κοινοποιούνται και αποστέλλονται σε έναν ή περισσότερους παραλήπτες. Ο αποστολέας ενός μηνύματος, τοποθετώντας τις διευθύνσεις των παραληπτών στο πεδίο «CC» στέλνει αντίγραφό του στα άτομα αυτά, τα οποία μπορούν να δουν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των υπόλοιπων παραληπτών. Βλ. επίσης BCC.

Certificate - Ψηφιακό πιστοποιητικό

Το ψηφιακό πιστοποιητικό έχει σκοπό να πιστοποιήσει την ταυτότητα του κατόχου του. Έτσι π.χ. εάν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα αποσταλεί με ψηφιακό πιστοποιητικό, τότε ο παραλήπτης του είναι σίγουρος ότι όντως το μήνυμα προήλθε από το συγκεκριμένο αποστολέα. Για το λόγο αυτό, τα ψηφιακά πιστοποιητικά, τα οποία αναλαμβάνουν να εκδώσουν αξιόπιστοι φορείς, χρησιμοποιούνται πολύ συχνά σε ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Chat

Chat στα ελληνικά σημαίνει συνομιλώ. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική υπηρεσία, μέσω της οποίας πολλοί χρήστες μπορούν παράλληλα να στέλνουν και να διαβάζουν δακτυλογραφημένα μηνύματα σε πραγματικό χρόνο. Ένα από τα πιο γνωστά συστήματα είναι το λεγόμενο Internet Relay Chat (IRC). Όπως και σε έναν πραγματικό χώρο συνομιλίας, έτσι και στους εικονικούς χώρους των chat, πρέπει να συμπεριφερόμαστε σωστά απέναντι στους συνομιλητές μας και να σεβόμαστε τους κανονισμούς του χώρου, που συνήθως ανακοινώνονται στην πρώτη σελίδα του. Βλ. επίσης Netiquette.

Chat room

Πρόκειται για έναν εικονικό, ανοιχτό χώρο συνομιλίας, όπου πολλοί χρήστες μπορούν ταυτόχρονα να ανταλλάσσουν μηνύματα σε πραγματικό χρόνο. Ο κάθε χρήστης εγγράφεται στο χώρο συνομιλίας, και με ένα username και password μπορεί να λάβει μέρος στη συνομιλία. Υπάρχουν πολλά chatrooms στο Διαδίκτυο, π.χ. ειδικά για παιδιά ή για ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος, μέσω των οποίων μπορούμε να γνωρίσουμε πολλά νέα άτομα σε κάθε σημείο του πλανήτη. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ποτέ, ότι  είναι αδύνατον να γνωρίζουμε την πραγματική ταυτότητα των ατόμων αυτών, μιας και δεν τους βλέπουμε, ούτε τους ξέρουμε από κοντά, ούτε μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτά που λένε στο chatroom είναι αληθινά. Βλ. επίσης Netiquette.

Clan

Χρησιμοποιείται συνήθως στα διαδραστικά παιχνίδια στο Διαδίκτυο (online games) και υποδηλώνει μια ομάδα παικτών με κάποια κοινά στοιχεία, που αποφασίζουν να ενεργούν μαζί.

Client

Κάθε πρόγραμμα που λαμβάνει δεδομένα από ένα διακομιστή (server), ονομάζεται client (πελάτης στα ελληνικά). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο επικοινωνεί με ένα συγκεκριμένο διακομιστή, για να λάβει ή να ανταλλάξει δεδομένα. Πολλαπλοί clients μπορούν να επικοινωνούν με ένα διακομιστή ταυτόχρονα, για να ανταλλάσσουν δεδομένα.

Client / Server

Πρόκειται για μοντέλο σχεδίασης εφαρμογών που λειτουργούν επάνω σε ένα δίκτυο. Στις εφαρμογές αυτές υπάρχει και ένας ή περισσότεροι clients, οι οποίοι λαμβάνουν πληροφορίες από το διακομιστή (server).

Συνεχίζεται... 

ΠΗΓΗ: saferinternet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου