Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης

Η ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ

Ο κατάλογος-βιβλίο της έκθεσης «Η δόξα του Βυζαντίου» όπου παρουσιάζονται, σε 602 σελίδες, τα έργα της Βυζαντινής τέχνης και αγιογραφίας που εκτέθηκαν στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Εξαίρετα δημιουργήματα της περιόδου από το 843, όταν αναστηλώθηκαν οι εικόνες, έως το 1261, όταν έγινε η ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης που την κατείχαν από το 1204 οι Φράγκοι. Χρονικό διάστημα πού οι τέχνες και τα γράμματα είχαν μεγάλη ακμή στην Βασιλεύουσα.

Τα κείμενα που συνοδεύουν τις εικόνες των εκθεμάτων είναι διακεκριμένων καθηγητών.
Η έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου (11 Μαρτίου ως τις 6 Ιουλίου 1997) ήταν χωρισμένη σε τέσσερις θεματικές ενότητες: «Ο πολιτισμός του δεύτερου χρυσού αιώνα του Βυζαντίου», «Η επίδραση του Βυζαντίου στα γειτονικά κράτη», «Οι αλληλεπιδράσεις Βυζαντίου και ισλαμικής Ανατολής» και «Οι αλληλεπιδράσεις Βυζαντίου και Δύσης».
Τα εκθέματα προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, Ρουμανίας, Σερβίας, Ρωσίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Σκοπίων, Αιγύπτου, Γεωργίας, Αιθιοπίας και του Βατικανού καθώς και της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, που αποτελεί και την πλουσιότερη πηγή Ορθόδοξης τέχνης. Περιοχές που επέδρασε ο πολιτισμός της Κωνσταντινούπολης, η Ελληνορθόδοξη αυτοκρατορία, ακόμα και μετά από την καταστροφή της Πόλης κατά την Τέταρτη Σταυροφορία. 
Πατήστε ΕΔΩ για να εμφανιστεί το περιεχόμενο του βιβλίου-καταλόγου σε αρχείο pdf.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου