Σάββατο 20 Απριλίου 2019

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ


Τις ευχές μας για Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση! 

«Ο στολισμός του Επιταφίου» ελαιογραφία του Θεοδώρου Ράλλη (Κωνσταντινούπολη 16.2.1852-Λωζάννη 27.9.1909) που δημιούργησε το 1885. Η περιγραφή της ετοιμασίας του Επιταφίου διαδραματίζεται στα Μέγαρα, τέλη του 19ου αιώνα, στον ναό του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου, που είναι γνωστός ως παλαιά Μητρόπολη και βρίσκεται στο λόφο Αλκάθους.
Ο στολισμός του Επιταφίου το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, στα χωριά και τις κωμοπόλεις, συνεχίζεται η παράδοση που εικονογραφεί ο πίνακας. Κοπέλες τον στολίζουν με άνθη που τους προσφέρουν ή φέρνουν οι ίδιες από τους κήπους και τις αυλές, ψάλλοντας τα εγκώμια του Επιταφίου. Τα αρώματα των φυσικών λουλουδιών ενώνονται με τις γλυκιές φωνές των κοριτσιών που αποδίδουν μελωδικά το "Ω, γλυκύ μου έαρ" ή το "Η ζωή εν τάφω". Η αληθινή εικόνα της Άνοιξης! Η λειτουργική ένωση της φύσης και του ανθρώπου με το Θείο!...

1 σχόλιο:

  1. Τέτοιες μέρες το άρωμα των ανθέων από τις νεραντζιές στα πεζοδρόμια φέρνουν τον Επιτάφιο στον τόπο που μεγάλωσα. Στις πόλεις με τα αγοραστά λουλούδια δίνουν εικόνα χωρίς ψυχή, χωρίς άρωμα φύσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή