Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (24)

Spider, Spoofing, Spyware, SSL, Streaming αudio, Streaming video, Subscribe, Surf

Το Αλφαβητάριο του διαδικτύου (ΚΔ' μέρος) είναι ένα λεξικό το οποίο εξηγεί τους όρους που χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο. Πρόκειται για περιγραφή διαδικτυακών διαδικασιών που παράλληλα επεκτείνουν την κατανόησή τους. Είναι ταξινομημένες με το λατινικό αλφάβητο δίνοντας την αγγλική ορολογία που έχει επικρατήσει και στην συνέχεια τον Ελληνικό όρο που αντιστοιχεί.

Spider

Πρόκειται για προγράμματα τα οποία ερευνούν τον παγκόσμιο ιστό μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών. Τα spiders ή αλλιώς web crawlers χρησιμοποιούνται από τις μηχανές αναζήτησης για την άντληση ενημερωμένων δεδομένων. Επίσης, χρησιμοποιούνται από τους spammers με σκοπό την άντληση έγκυρων διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ιστοσελίδες όπου έχουν δημοσιευθεί.

Spoofing

Μορφή επίθεσης, κατά την οποία ένα άτομο ή ένα πρόγραμμα χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία, αποκτά πρόσβαση σε δεδομένα τρίτων. Πολύ διαδεδομένη μορφή είναι το website spoofing, γνωστότερο ως phishing.

Spyware

Είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να προσκολληθεί κρυφά σε αρχεία που κατεβάζουμε από το Διαδίκτυο. Μόλις κατέβει, αυτοεγκαθίσταται στον υπολογιστή μας και ξεκινά την παρακολούθηση της διαδικτυακής μας δραστηριότητας. Οι πληροφορίες που καταγράφει αποστέλλονται τότε σε τρίτους, που τις περισσότερες φορές είναι εταιρείες που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν το προφίλ μας και να ξεκινήσουν να μας στέλνουν διαφημιστικό ή άλλο υλικό, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά μας.

SSL

Το Secure Sockets Layer (SSL) είναι ένα πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται στο Διαδίκτυο και το οποίο κρυπτογραφεί τα δεδομένα που ανταλλάσσονται μεταξύ υπολογιστών, ώστε να αποκλείσει την πρόσβαση τρίτων σε αυτά. Στις ιστοσελίδες όπου οι συναλλαγές γίνονται βάσει του εν λόγω πρωτοκόλλου, το URL ξεκινά με https:// και όχι με http:// όπως συνήθως.

Streaming αudio

Μέθοδος αποστολής δεδομένων ήχου, που χρησιμοποιείται πολύ συχνά στο Διαδίκτυο. Μπορούμε να ακούσουμε ένα streaming audio πολύ γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση στον υπολογιστή μας, χωρίς να χρειάζεται να «κατεβάσουμε» το αρχείο στον υπολογιστή, όπως γίνεται με άλλους τύπους αρχείων ήχου.

Streaming video

Μέθοδος αποστολής δεδομένων βίντεο, που χρησιμοποιείται πολύ συχνά στο Διαδίκτυο. Μπορούμε να δούμε ένα streaming video πολύ γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση στον υπολογιστή μας, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε πρώτα να «κατέβει» το βίντεο στον υπολογιστή, όπως γίνεται με άλλους τύπους αρχείων βίντεο.

Subscribe - Εγγραφή

Πολλές ιστοσελίδες ζητούν από τους επισκέπτες να εγγραφούν ως μέλη, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό τους και για να μπορούν να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες που τους προσφέρει ο ιστοχώρος (e-mail, newsletter, downloading και άλλες υπηρεσίες).

Surf - Σερφάρισμα

Ο όρος «σερφάρω στο Διαδίκτυο» προέρχεται από τον αντίστοιχο αγγλικό «surfing the Internet». Σημαίνει την επίσκεψη ιστοσελίδων και τη μεταφορά από ιστοχώρο σε ιστοχώρο μέσω των συνδέσμων που παρέχονται μέσα στις ιστοσελίδες.

Συνεχίζεται... 

ΠΗΓΗ: saferinternet.gr

Συγκεντρωτικά όλες οι δημοσιεύσεις: ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου