Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

ΙΣΤΟΡΙΚΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» τεύχος 1ο

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Η εξέλιξη της ναυμαχίας του Ναυαρίνου ήταν ένα απρόβλεπτο γεγονός ως προς την τελική έκβασή του. Είναι η στιγμή, η συγκυρία  που ανατρέπει τον σχεδιασμό. Μια εξέλιξη που δεν επιθυμούσαν  οι ναύαρχοι της Ρωσίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας αλλά και ο Τουρκοαιγυπτιακός στόλος. Μια ναυμαχία που παρέσυρε τις Μεγάλες Δυνάμεις να ενδιαφερθούν θετικά για την τύχη της Ελληνικής Επανάστασης σε μια κρίσιμη καμπή της. Συνεργάστηκαν και υπόγραψαν Πρωτόκολλα και Συνθήκες για την αίσια έκβασή της, σε αντίθεση με την τότε πολιτική τους.

Σε αυτοτελή άρθρα ιστορικών παρουσιάζεται το κλίμα της εποχής, οι κινήσεις των στόλων, οι διπλωματικοί χειρισμοί και ο αντίκτυπος που δημιούργησε η ναυμαχία. Η παρουσίαση των πρωταγωνιστών αλλά και ο καθοριστικός ρόλος των ελάχιστων Ελλήνων που συμμετείχαν ως διερμηνείς και πλοηγοί. Πως επηρέασε την τέχνη και το θέατρο στην Ευρώπη.  
Οι ιστορικές μελέτες για την ναυμαχία του Ναυρίνου, το «ατυχές γεγονός» που έσωσε την Ελλάδα,   περιέχονται στις 50 σελίδες του 1ου τεύχους του περιοδικού ΙΣΤΟΡΙΚΑ που κυκλοφόρησε στις 21 Οκτωβρίου 1999 ως αυτοτελές ένθετο της καθημερινής εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.
Πατήστε ΕΔΩ για να εμφανιστεί το περιεχόμενο του περιοδικού σε αρχείο pdf.

1 σχόλιο:

  1. Ισως θα επρεπε να διδασκεται στο μαθημα της ιστοριας αποκλειστικα σαν υλη μιας ολοκληρης χρονιας. Καλη η 23 του Μαρτη την οποια ομως ακυρωσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή