Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Θεατρική ομάδα


 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Παγκόσμια ημέρα ποίησης η 21η Μαρτίου!  Ο φετινός εορτασμός είναι όμως πολύ διαφορετικός λόγω κορονοϊού. Η φετινή πανδημία εμποδίζει πλέον τις δημόσιες αναγνώσεις της ποίησης, δεν μπορεί όμως να εμποδίσει την συνεργασία της Θεατρικής Ομάδας του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας με  το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και την Επιστημονική Μονάδα «Τέχνες» του ΙΕΠ
Για μια ακόμη χρονιά υλοποιείται το Ερευνητικό Πρόγραμμα της «Πειραματικής Εφαρμογής της Θεατρικής Αγωγής στο Γυμνάσιο» αφού η Επιστημονική Οργανωτική Ομάδα του Προγράμματος πρότεινε εκ νέου το σχολείο μας, και έγινε δεκτό, να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό και κατά το σχολικό έτος 2019-2020.
Το Θέμα; τι άλλο από την τη Νεοελληνική Ποίηση και το ποιητικό θέατρο γιατί η ποίηση όπως σοφά λέει και ο Καβάφης …. Κάπως ξέρει από φάρμακα!

Εις σε προστρέχω Τέχνη της Ποιήσεως,
που κάπως ξέρεις από φάρμακα·
νάρκης του άλγους δοκιμές, εν Φαντασία και Λόγω.

Με άξονα την Νεοελληνική ποίηση και στοίχους από  ποιήματα γιγάντων: «Σας άφησα μήνυμα» της Κικής Δημουλά, «Νύχτες» του Κώστα Μόντη, «Τηλεφώνημα» του  Στρατή Πασχάλη, «Πρόοδος» του Μενέλαου Λουντέμη και «Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου» του  Κωνσταντίνου Καβάφη,  η θεατρική μας ομάδα   δημιούργησε μια παράσταση,  με τίτλο «Εν Φαντασία και Λόγω», που θα παρουσιαστεί, μετά την λήξη της καραντίνας…, στην ετήσια ημερίδα λήξης του προγράμματος της Πειραματικής Εφαρμογής που φιλοξενείται στην Aula της Φιλοσοφικής Σχολής.
Μαθητές και μαθήτριες – ερασιτέχνες ηθοποιοί από όλες τις τάξεις: Γαζής Μιχαήλ, Γαζής Νικόλαος, Γκένωση Βαγενά Μυρσίνη, , Γκένωση Βαγενά Σοφία, Καρράς Ιωάννης, Λουπουλιάκ Ντιάνα, Φουντά Μαριάμ και Χορού Σοφία αυτοσχεδιάζουν με συμβολικό και αλληγορικό τρόπο στην σκηνή. Παρουσιάζουν τον εθισμό στην τεχνολογία, στο διαδίκτυο στο κινητό….  Ένα  φλέγον πρόβλημα της εποχής, με κινήσεις, ήχους και μεταφορικές εκφράσεις που κρύβουν νοήματα ίσως περίπλοκα και ασαφή. Ο εικαστικός αυτός τρόπος  έλκει τον θεατή να γίνει μέτοχος του έργου με έναν διαφορετικό, ενεργό τρόπο. Να νοιώσει το πρόβλημα να αναγνωρίσει τον εαυτό του σε πολλές σκηνές.
Το πρόγραμμα υλοποιείται τις Παρασκευές μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, στο πλαίσιο των σχολικών δράσεων όπως αυτές πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο σχολείο μας. Διαρκεί από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Μάιο του 2020 και εκπονείται από τις θεατρολόγους κ.κ. Μαρία Λιανέρη, Θεοδώρα Φλουσκούνη, μεταπτυχιακές φοιτήτριες της κατεύθυνσης της "Διδακτικής του Θεάτρου" και  επιβλέπουσες υπεύθυνες  εκπαιδευτικούς τις  καθηγήτριες Ζαφειρία Παπαδημητρίου και Αικατερίνη Μαρία Ρόζη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου