Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Απομάκρυνση προκαταλήψεων

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Συναντήθηκαν πρόσφατα οι μαθητές της Γ τάξης του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας με τον  κύριο Παναγιώτη ο οποίος μετακινείται  με αναπηρικό αμαξίδιο. Σκοπός αυτής της επικοινωνίας ήταν να απομακρύνει τις προκαταλήψεις και τον αποκλεισμό των ανθρώπων με αναπηρία με την αλλαγή στάσης της κοινωνίας.

Ενημέρωσε τους μαθητές για την στάση που οφείλουν να έχουν απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους τόσο στο σχολικό πλαίσιο, όσο και στο κοινωνικό , καθώς δεν αποτελούν άτομα με κάποια ειδική ανάγκη. Είναι ανθρώπινες φυσιολογικές οντότητες σαν όλους τους υπολοίπους που εξαιτίας όμως ενός ατυχήματος ή μιας γενετικής ανωμαλίας, δεν μοιάζουν φαινομενικά ίσως όπως κάθε άνθρωπος , έχοντας ωστόσο τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις στην κοινωνία. 
Αναφέρθηκε στο ατύχημα που είχε με την μηχανή, το οποίο του στέρησε την δυνατότητα να περπατήσει, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο αναπηρικό αμαξίδιο. Τέλος, έκανε μία μικρή παρένθεση λέγοντας για ένα ατύχημα ενός φίλου του, θέλοντας να μας κάνει αντιληπτό το γεγονός ότι η αρτιμέλεια και η ζωή όλων μας δεν είναι κάτι βέβαιο και πως με μία απροσεξία μπορεί να κοστίσει και την ίδια μας τη ζωή.
 Η συνάντηση αυτή προβλημάτισε τα παιδιά τόσο για τον σεβασμό της ιδιαιτερότητας των ατόμων με αναπηρία που είναι θέμα πολιτισμού, όσο και για τη σημασία και την αξία που έχει η ζωή μας και δεν χρειάζεται απερισκεψίες που την βάζουν σε δοκιμασίες.

Μαριάμ Φουντά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου