Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Στο νέο κόσμημα της Αθήνας

Εκδρομή στο πάρκο «Σταύρος Νιάρχος»

Με σύμμαχο τον ηλιόλουστο Αττικό ουρανό, οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας ξεκίνησαν την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, την εκδρομή τους στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Ο χώρος είναι φιλόξενος και ευρύς, εκτάσεως 170 στρεμμάτων ο οποίος σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο. Το κεντρικό κτίριο έχει πολλούς ορόφους καθαρούς και τακτοποιημένους. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος,  την Εθνική Λυρική Σκηνή καθώς και την αίθουσα μουσικής. 
Η βιβλιοθήκη ήταν τεράστια και μπορούσες να δεις πολύ σπάνια ιστορικά έγγραφα. Ακουγόταν μια απαλή αλλά χαλαρωτική μουσική που σε βοηθούσε εάν ήθελες να διαβάσεις με ηρεμία το βιβλίο σου. Στον ίδιο χώρο της βιβλιοθήκης υπήρχαν υπολογιστές όπου μπορεί κανείς να κάτσει και να παρακολουθήσει είτε μια διάλεξη, είτε να διαβάσει μια ηλεκτρονική έκδοση βιβλίου. Στην αίθουσα μουσικής υπήρχε ένα πιάνο. Κάθε επισκέπτης είχε τη δυνατότητα να εξασκηθεί στις νότες του πενταγράμμου. 
Για να φτάσεις στην κορυφή  του κτιρίου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον ανελκυστήρα ή να ακολουθήσεις ένα μονοπάτι. Εκεί, στον 8ο όροφο, φιλοξενείται μια μικρότερη βιβλιοθήκη αλλά και μια γυάλινη αίθουσα που θυμίζει φάρο. Από εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει την θαυμάσια θέα ολόκληρης της Αθήνας, του Πειραιά και του Υμηττού. Χρησιμοποιώντας τα ειδικά κιάλια που υπάρχουν τοποθετημένα στο σημείο, μπορείς να διακρίνεις το ιστορικό πολεμικό πλοίο «Αβέρωφ» και από την άλλη πλευρά, δεσπόζει ως ακούραστος γίγαντας πολιτισμού ο Παρθενώνας. Να δουν επιπλέον την γαλήνια θάλασσα και από ψηλά την όψη ενός τμήματος της Αθήνας.
Φεύγοντας από το κεντρικό κτίριο, το μεγάλο σιντριβάνι τραβάει τα μάτια κάθε επισκέπτη. Οι δυνατοί πίδακες νερού χορεύουν στο ρυθμό της μελωδίας της μουσικής που ακούγεται δυνατά, προκαλώντας κάθε επισκέπτη να χορέψει μαζί του. Πιο δίπλα, μια μεγάλη καφετέρια προσφέρει μικρά σνακ και αναψυκτικά.
Κάποιοι μαθητές προτίμησαν να κάνουν ένα περίπατο δίπλα στο ξακουστό κανάλι του ιδρύματος ή στον κήπο.  Ο κήπος είχε κάθε λογής  φυτά και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.
Φεύγοντας από το Ίδρυμα, αποχαιρετήσαμε το μεγάλο σιντριβάνι και τον μεγάλο και φιλόξενο χώρο. Η εμπειρία ήταν αξέχαστη. Ακόμα και οι «δύσκολοι» χαρακτήρες είχαμε βρει κάποια αξιόλογη δραστηριότητα για να επενδύσουμε το χρόνο της παραμονής μας, και μοιράζαμε πλέον την εμπειρία μας αυτή τόσο μέσα στο λεωφορείο της επιστροφής όσο και στο χώρο του σχολείου. 

 ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ,  ΦΑΙΗ ΓΑΒΡΑ, ΑΜΑΛΙΑ ΜΑΡΑΓΓΕΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου