Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Επίσκεψη στην «κομαντατούρ»

Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-44


Η περιβαλλοντική και ρητορική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας επισκέφτηκαν το «Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-44», τα κρατητήρια της Γερμανικής κατοχικής αστυνομίας ή αλλιώς «κομαντατούρ».

Στην οδό Κοραή 4 βρισκόταν η βάση της γερμανικής αστυνομίας, στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου βασανίστηκαν χιλιάδες Έλληνες αντιστασιακοί, αλλά και αρκετοί Γερμανοί αντιφρονούντες. 
Στις 6 Μαΐου 1941, οι Γερμανοί επίταξαν το κτίριο  για να εγκαταστήσουν διάφορες κατοχικές υπηρεσίες και  την «κομαντατούρ» . Ο χώρος αυτός ήταν το πιο  αναγνωρίσιμο σημείο της γερμανικής στρατιωτικής παρουσίας στο κέντρο της Αθήνας. Στο υπόγειο, τα καταφύγια το μετέτρεψαν σε φυλακή.  
Από τα κελιά του πέρασαν χιλιάδες πολίτες, για διάφορα παραπτώματα, από τροχαία δυστυχήματα και παράβαση του ορίου απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νύχτες μέχρι  συμμετοχή σε διαδηλώσεις ή άλλες αντιστασιακές ενέργειες. Οι συλληφθέντες οι οποίοι κατηγορούνταν για  συμμετοχή σε αντιστασιακές οργανώσεις και δράσεις πολλές φορές μεταφέρονταν στα κρατητήρια της Γκεστάπο στην οδό Μέρλυν.
Οι κρατούμενοι στους τοίχους έγραφαν ονόματα, μηνύματα, συνθήματα ή ζωγράφιζαν ανθρώπινες φιγούρες, καράβια, αυτοκίνητα. Μνημεία ανθρώπων και γραφή αισθημάτων που φανερώνουν την κατοχική περίοδο και διατηρούν την ιστορική της μνήμη.
Ακολούθησε  σύντομη περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας για να δουν τα σημαντικότερα κτίρια της Γερμανικής κατοχής. όπως το Μετοχικό Ταμείο Στρατού το οποίο χρησιμοποίησε η Γερμανική Στρατιωτική Διοίκηση της Νοτίου Ευρώπης. Το αρχηγείο της Γκεστάπο, των SS, στην οδό Μέρλυν 6, όπου οι πατριώτες υποβάλλονταν στα πιο απάνθρωπα βασανιστήρια και το κτίριο Κωστή Παλαμά το οποίο κατά τη διάρκεια της Κατοχής λειτούργησε ως νεκροτομείο.
Μέσα από αυτή την εκδρομή καταλάβανε τα παιδιά τις δυσκολίες που βίωσαν οι συμπατριώτες μας κατά την περίοδο κράτησής τους σε αυτά τα «κολαστήρια», όπως τα αποκαλούσαν οι Αθηναίοι.

Στράτος Κονταράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου