Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ 
του Ισιδώρου Γλαβά*

Ο σύγχρονος τρόπος τηλεκπαίδευσης είναι κάτι καινούργιο και άγνωστο για τους περισσότερους καθηγητές και μαθητές  και σίγουρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον κλασικό τρόπο της δια ζώσης  εκπαίδευσης και διδασκαλίας. Παρ’ όλα αυτά, στην περίοδο που διανύουμε, λόγω της αναστολής λειτουργίας των  εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η αξιοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι μονόδρομος.
 
Σίγουρα, θα υπάρχουν δυσκολίες στη χρήση των εργαλείων και των διαδικασιών της ψηφιακής τάξης, αλλά αυτές μπορούν να ξεπεραστούν μέσα από την δοκιμή, την συνεργασία, την επικοινωνία  και την αυτομόρφωση γενικότερα. Αυτή η γνώση και η εμπειρία που θα αποκτήσουμε, είναι πολύτιμη  για κάθε εκπαιδευτικό και εκπαιδευόμενο καθώς και για οποιαδήποτε εκπαιδευτική δραστηριότητα χρειάζεται να σχεδιαστεί στο μέλλον. Ευχής έργο είναι η πολιτεία να προχωρήσει στη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με σκοπό την βελτίωση των ψηφιακών τους δεξιοτήτων.
Επισημαίνω ότι οι πλατφόρμες e-class και e-me είχαν  χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από αρκετούς εκπαιδευτικούς για την δημιουργία και την διαχείριση ψηφιακών τάξεων, με θετικά αποτελέσματα, και πιστεύω ότι και στο μέλλον - όταν με το καλό περάσει αυτή η δύσκολη κατάσταση - θα τις εντάξουν στη διδασκαλία τους ακόμα περισσότεροι διδάσκοντες.
Όπως και να ‘χει, είναι σίγουρο πως δεδομένης της παρούσας κατάστασης και της αναστολής λειτουργίας των σχολείων, έχει ιδιαίτερη σημασία οι εκπαιδευτικοί να διατηρήσουν την επαφή με τους μαθητές και οι μαθητές να διατηρήσουν την επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία (έστω και εξ αποστάσεως). Είναι απαραίτητο, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία, να τους αναθέτονται εργασίες, να καθοδηγούνται, να τους λύνονται οι  απορίες και να αξιολογείται η πρόοδός τους. Είναι προφανές ότι οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και την τηλεκπαίδευση, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το απλό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή άλλα ψηφιακά εργαλεία που είναι πιο οικεία γι αυτούς ή πιο εύκολα στη χρήση τους.
Πάντως, οποιονδήποτε τρόπο τηλεκπαίδευσης και αν χρησιμοποιηθεί, είτε σύγχρονος είτε  είτε ασύγχρονος είτε απλό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ο εκπαιδευτικός χρειάζεται να έχει διαθέσιμο ψηφιακό διδακτικό υλικό (αρχεία pdf, Powerpoint,  videos, εικόνες, μικροεφαρμογές, κλπ), το οποίο μπορεί να δημιουργήσει μόνος του ή να το βρει έτοιμο σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες ή ιστοσελίδες του Υπουργείου Παιδείας, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κλπ. Ανεξάρτητα από το ψηφιακό υλικό που θα ενσωματωθεί στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, τα ηλεκτρονικά μαθήματα δημιουργούνται και υποστηρίζονται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να αλληλοεπιδράσουν με τους μαθητές τους στην ψηφιακή τάξη.

Μερικές χρήσιμες ιστοσελίδες για ψηφιακό υλικό

Ψηφιακό Σχολείο https://dschool.edu.gr/
Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία https://dschool.edu.gr/
Αίσωπος http://aesop.iep.edu.gr/
Φωτόδεντρο – εκπαιδευτικά βίντεο http://photodentro.edu.gr/video/
Φωτόδεντρο – μαθησιακά αντικείμενα http://photodentro.edu.gr/lor/

Το Υπουργείο Παιδείας έχει προτείνει τρεις βασικές πλατφόρμες για τη δημιουργία ψηφιακής τάξης και την επικοινωνία των εκπαιδευτικών με τους μαθητές τους. Αυτές είναι:
•         e-class
•         e-me
•         Webex meetings
Κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποια από αυτές ή συνδυασμό αυτών για την διδασκαλία του (σύγχρονη ή ασύγχρονη τηλεκπαίδευση). Ο καλύτερος τρόπος εκμάθησης τους είναι η δοκιμή τους στην πράξη.  
Κάθε μια από αυτές τις τρεις πλατφόρμες, αποτελεί ένα ασφαλές ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον κατάλληλο για τη μάθηση, τη συνεργασία και την επικοινωνία των μελών της σχολικής κοινότητας, έναν χώρο για κοινωνική δικτύωση μαθητών και εκπαιδευτικών, ένα πλαίσιο για υποδοχή εξωτερικών εργαλείων και εφαρμογών.
Σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση που όλοι βιώνουμε, είναι χρέος των εκπαιδευτικών να διατηρήσουν την επικοινωνία με τους μαθητές, να τους εμψυχώνουν, να τους υποστηρίξουν και να τους καθοδηγήσουν με εύστοχες διδακτικές και μαθησιακές διαδικασίες.

1. Πλατφόρμα e-class  (Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη) http://eclass.sch.gr

Η υπηρεσία Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη (η-Τάξη) απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, με στόχο τον εμπλουτισμό της κλασικής διδασκαλίας που πραγματοποιείται καθημερινά στο σχολείο, με σύγχρονα εργαλεία που ενδυναμώνουν τη διαδικασία της μάθησης. Ο εκπαιδευτικός δημιουργεί ηλεκτρονικά μαθήματα και έχει πλήρη αμφίδρομη επικοινωνία με τους μαθητές του. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για επιμορφώσεις, συνεργασίες, ανταλλαγή απόψεων κλπ, μεταξύ εκπαιδευτικών. Η η-Τάξη βασίζεται στο ελληνικό ανοικτό λογισμικό Open eClass (http://www.openeclass.org).

Χρήσιμες Οδηγίες


2. Πλατφόρμα e-me https://e-me.edu.gr/

H e-me είναι η διαδικτυακή Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα που διατίθεται από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Παρέχει έναν ασφαλή «χώρο» για συνεργασία και επικοινωνία μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και σχολείων καθώς και ψηφιακά «εργαλεία» για την υποστήριξη της διδασκαλίας και της μάθησης.

Χρήσιμες Οδηγίες


3. Πλατφόρμα Webex meetings

Το WebEx Meeting είναι λογισμικό εικονικής διάσκεψης που επιτρέπει στους χρήστες του να συνεργάζονται σε ένα online περιβάλλον. Προσφέρει ολοκληρωμένη κοινή χρήση ήχου, βίντεο και περιεχομένου και ασφαλείς διαδικτυακές συναντήσεις  από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης ή κινητή συσκευή ή συσκευή βίντεο.
Αρχικά χρειάζεται να εγκαταστήσεις το πρόγραμμα στο υπολογιστή σου και στη συνέχεια να προσκαλέσεις τους μαθητές σου στη συνάντηση που έχεις δημιουργήσει. Οι μαθητές  δεν χρειάζεται να κατεβάσουν το πρόγραμμα στον υπολογιστή τους ούτε  να δημιουργήσουν λογαριασμό.

Βίντεο χρήσης της πλατφόρμας Webex

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο που περιγράφει βήμα προς βήμα τη χρήση της εφαρμογής Webex, που αποτελεί την επίσημη, δωρεάν παρεχόμενη, πλατφόρμα του ΥΠΑΙΘ για τη σύγχρονη, δηλαδή σε πραγματικό χρόνο, τηλεκπαίδευση.
Ένα στοιχείο που ξεχωρίζει αυτό το εργαλείο από τους ανταγωνιστές του είναι η δυνατότητα που δίνει στους συμμετέχοντες να βλέπουν στις οθόνες τους ταυτόχρονα όλο το υλικό που σχετίζεται με τη διάσκεψη, να το προσαρμόζουν και να το μετακινούν, όπως και όποτε επιθυμούν.

Σημεία ιδιαίτερης προσοχής

•         Ο εκπαιδευτικός θα χρειαστεί να εγκαταστήσει το πρόγραμμα στο υπολογιστή του και στη συνέχεια να προσκαλέσει τους μαθητές του στη συνάντηση που έχει δημιουργήσει
•     Είναι προτιμότερο να κάνετε εγκατάσταση με  τον προσωπικό σας σύνδεσμο ενεργοποίησης (Activate) στην ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) που είναι καταχωρημένη στο myschool. Να μην δημιουργείτε δωρεάν λογαριασμό Webex (start for free). Εάν δεν σας έχει σταλεί τέτοιο email ενεργοποίησης από το ΥΠΑΙΘ με τίτλο «Ministry of Education Greece has invited you to Cisco Webex», είναι καλύτερα να αναζητήσετε τους λόγους. Το περιεχόμενο του email είναι:
•         Οι μαθητές, δεν είναι απαραίτητο να εγκαταστήσουν το λογισμικό Webex meetings στον υπολογιστή τους μιας και μπορεί να τρέξει και ως web εφαρμογή. Να περιμένετε να σας σταλεί πρόσκληση στην τηλεδιάσκεψη από τον καθηγητή σας.
•         Κάθε εκπαιδευτικός αποστέλλει το σύνδεσμο της προσωπικής του ψηφιακής τάξης στους μαθητές του μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν σε όλα τα μαθήματα πατώντας απλώς τον αντίστοιχο σύνδεσμο, χωρίς να απαιτείται η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Χρήσιμες Οδηγίες

……………………………..
Ισίδωρος Γλαβάς είναι Μαθηματικός και υπηρετεί ως διευθυντής  στο 3ο Γενικό Λύκειο Αλίμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου