Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Αναπηρία

ΕΣΤΙΑΖΩ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Επισκέφτηκε, πρόσφατα τα παιδιά του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας,  ο κύριος Κωνσταντίνος Σαμαράς, ένας άνθρωπος σαν εμάς, όμως μέχρι την ηλικία των δεκαπέντε ετών δεν μπορούσε να ακούσει τίποτα.
Εξήγησε τα θετικά και τα αρνητικά για τα παιδιά με αναπηρία να πάνε σε γενικό αντί σε ειδικό σχολείο. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα παιδί και που μπορεί να προκύψουν από την σωματική ή τη λεκτική βία των υπολοίπων, αλλά και τα συναισθήματα που προκαλούνται όταν γίνεται θύμα διακρίσεων, όχι μόνο από τα παιδιά αλλά και από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. 
Ο κύριος Κωνσταντίνος έμαθε στα παιδιά τι πραγματικά είναι αναπηρία. Αναπηρία είναι όταν ένα άτομο δεν μπορεί να αναλάβει κάποιες από τις σωματικές του λειτουργίες, με λίγα λόγια αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Εξήγησε ότι πολλές φορές μπερδεύουμε την αναπηρία με την ειδική ανάγκη. Ειδική ανάγκη, είπε πως είναι, όταν το άτομο μπορεί να πραγματοποιήσει όλες τις λειτουργίες αλλά κάποιες με δυσκολία. 
Το ξέρατε ότι όλος ο κόσμος έχει ειδικές ανάγκες; Κάτι που πολλοί δεν ξέρουν είναι πως ακόμα και η πιο μικρή δυσλειτουργία θεωρείτε ειδική ανάγκη. Παραδείγματος χάρη, τα σιδεράκια, τα γυαλιά μυωπίας ή πρεσβυωπίας, οι πατερίτσες, ο γύψος και πολλά άλλα θεωρούνται ειδικές ανάγκες. 
Ο κύριος Κωνσταντίνος είχε περίεργη προφορά, καθώς άκουσε τη φωνή του για πρώτη φορά στα δεκαπέντε του μετά από μία τότε πρωτοπόρα χειρουργική επέμβαση.Παρά το πρόβλημα ακοής που έχει από την ημέρα που γεννήθηκε, δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Σήμερα είναι 28 ετών και έχει σπουδάσει οικονομολόγος, δάσκαλος και φιλόλογος. Ανέπτυξε όμως με τα παιδιά μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και οι μαθητές κατάφεραν να μάθουν πολλά όχι μόνο για τη ζωή του αλλά κυρίως για τη ζωή! 

Ζαφειρόπουλος Δημήτρης, Αντώνης Μιχαλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου