Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Σχολικός εκφοβισμός

Συζήτηση με το Χαμόγελο του Παιδιού

Οι μορφές του σχολικού εκφοβισμού ήταν το θέμα της συζήτησης των μαθητών της Β’ τάξης, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, με κοινωνιολόγο του «Χαμόγελου του παιδιού» στο πλαίσιο της  Ημέρας κατά της βίας στο σχολείο.

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι μορφή βίας που εκδηλώνεται ως σωματική, λεκτική, ψυχολογική, ηλεκτρονική. Η έμμεση βία, είναι η πιο ξεχωριστή μορφή, με την οποία ένας μαθητής αποκλείεται από παρέες και δραστηριότητες, όταν εξευτελίζεται με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς  και  παρατσούκλια κλπ, όταν τον καθιστούν «αόρατο»…
Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη συμπεριφορά που πρέπει να έχουν όλοι στο σχολείο καθώς και τα συναισθήματα που έχουν τα άτομα που παίρνουν μέρος σε ένα περιστατικό βίας που είναι ο θύτης, το θύμα και τα άτομα που παρακολουθούν χωρίς να αντιδρούν. Η ενημέρωση περιλάμβανε την ενεργή συμμετοχή των μαθητών σε αυτή την μαθησιακή διαδικασία. Διδακτική πρακτική που συνέβαλλε να γίνει αποτελεσματικά κατανοητός ο εκφοβισμός.
Το Χαμόγελο του Παιδιού είναι ένας Ελληνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων. Ήταν το όραμα του Ανδρέα Γιαννόπουλου, ενός παιδιού το οποίο σε ηλικία 9 ετών αρρώστησε με όγκο στον εγκέφαλο. Άφησε, όμως,  στον πατέρα του μια επιθυμία, την υλοποίηση του Χαμόγελου του Παιδιού, ενός οργανισμού που να βοηθά όσα παιδιά έχουν ανάγκη και να τους χαρίζει το χαμόγελο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου