Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

 ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ

Μια παρέα παιδιών πάνε με το δάσκαλό τους κατασκήνωση στο βουνό. Ζούνε σε καλύβες και έρχονται σε επαφή με την φύση. Μαθαίνουν πως είναι η ζωή στο βουνό, ποιες οι συνήθειες των ζώων. Περιγράφει λαϊκές παραδόσεις που έχουν ενδιαφέρον. Μέσα δε από τις περιπέτειες των παιδιών γνωρίζουν την ομαδικότητα, τη συνεργασία και την ανάθεση ρόλων.
Ξεχωρίζει η περιπέτεια των παιδιών που βοήθησαν τους δασοφύλακες να σώσουν τα δάσος από τους ξυλοκόπους, που έκοβαν δέντρα παράνομα. Καθώς και αυτή όταν με την βοήθεια του σκύλου τους  που πήραν από τους βοσκούς, έσωσαν τις κότες από μια αλεπού. Συγκινεί η γνωριμία με τον Λάμπρο. Ένα βοσκόπουλο το οποίο ήθελε να μάθει να γράφει. Συναντιόντουσαν συχνά, ώσπου στο τέλος τον πήραν μαζί τους. Ο Λάμπρος τελικά έγινε δάσκαλος.
Πραγματικά είναι ένα βιβλίο με ενδιαφέρουσα πλοκή. Κάνει ωραία περιγραφή του χώρου οπότε μπορείς να καταλάβεις όμορφες εικόνες ή να τις φτιάξεις στο μυαλό σου, όπως θες εσύ, το οποίο είναι πολύ διασκεδαστικό. Ένα βιβλίο που σου μαθαίνει πως ήταν η ζωή πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στο βιβλίο δεν αρέσει το τέλος, επειδή τελείωσε! Αφού κρατά το ενδιαφέρον αδιάκοπα διότι σε κάθε κεφάλαιο γίνεται κάτι διαφορετικό.
 [Εκδότης:  Βιβλιοπωλείο της Εστίας,  σελίδες 228, έτος πρόσφατης έκδοσης 2011, επανεκδόσεις κάνουν και άλλοι εκδοτικοί οίκοι, όπως ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ, ΝΕΦΕΛΗ, ΚΑΡΑΚΩΤΣΟΓΛΟΥ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ, ΥΨΙΛΟΝ, ΛΙΒΑΝΗΣ, ΜΙΝΩΑΣ]

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ, ΕΡΡΙΚΑ ΛΑΒΔΑΡΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΣ. Η παρουσίαση αυτή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α' τάξης  της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Περισσότερες παρουσιάσεις βιβλίων βρίσκονται ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου