Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Μα που πήγαν τ’ άστρα;

 Σε διημερίδα φυσικά!!!
της Αικατερίνης-Μαρίας Ρόζη*

Η 16η Μαΐου, έχει οριστεί από την UNESCO, ως η παγκόσμια ημέρα του Φωτός. Tο γραφείο για τη διάχυση της Αστρονομίας της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (OAO/IAU) συνεργαζόμενο με την UNESCO, την αφιερώνει στο πρόβλημα της Φωτορρύπανσης. Η Εθνική Συντονίστρια της Ελλάδας  για την διάχυση της Αστρονομίας της IAU, Μαργαρίτα Μεταξά, η Εθνική Αστρονομική Επιτροπή, το Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας, υπό την αιγίδα του OAO/IAU, διοργάνωσαν  διαδικτυακή διημερίδα, τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Μαΐου.
Η διημερίδα εστίαζε στις πολλαπλές επιπτώσεις της «Φωτορρύπανσης», με στόχο την μείωσή της με τη χρήση ευφυών δικτύων εξωτερικού φωτισμού. Μεγάλης σημασίας επίσης στόχος ήταν  η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των υπευθύνων, των πολιτών και της σχολικής κοινότητας, με την βοήθεια της Επιστήμης των Πολιτών (citizen-science) και την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Αυτό οδηγεί στη διαμόρφωση περιβαλλοντικά ευαίσθητων και ενεργών πολιτών σε σχέση με τη διατήρηση των «σκοτεινών ουρανών», που είναι τμήμα του άϋλου πολιτισμού μας.
Σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούσε να λείψει το διακρατικό έργο e-twinning «Μα που πήγαν τ’ άστρα», η συνεργασία του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας με το 4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας και το Δημοτικό σχολείο Αποστόλου Λουκά  Κύπρου. Το πόστερ του σχολείου, που περιγράφει την εξαιρετική δουλειά μαθητών και καθηγητών, είχα την τιμή και την χαρά να το παρουσιάσω το βραδάκι της Τρίτης 17 Μαΐου.  

Περισσότερες πληροφορίες 

Για τη διημερίδα : ΕΔΩ   , 
για την παρουσίαση: ΕΔΩ (από από 2:45:00), το πόστερ του σχολείου: ΕΔΩ
Τελειώνοντας να ευχαριστήσω τους μαθητές που συμμετέχουν στις δράσεις του σχολείου καθώς και  των σχολείων που συνεργαζόμαστε. Στόχος είναι να γνωρίσουν την επιστήμη αλλά και την ζωή  μέσα από διαφορετικά και ενδιαφέροντα μονοπάτια! Να θυμούνται το σχολείο με αγάπη και ενθουσιασμό!!!

ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Μα που πήγε ο Ωρίωνας;
................................................................
* Η Αικατερίνη-Μαρία Ρόζη είναι γεωλόγος και υπηρετεί ως εκπαιδευτικός στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου