Κυριακή 22 Μαΐου 2022

World Press Photo 2022

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟΥ

Φωτο: Konstantinos Tsakalidis
Το Athens Photo World παρουσιάζει, για τρίτη χρονιά, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το World Press Photo, την  ετήσια έκθεση με τις φωτογραφίες του 2021 που διακρίθηκαν στο διεθνή διαγωνισμό φωτορεπορτάζ και ντοκουμέντου. Επιλέχθηκαν 24 νικητές από 4.066 συμμετέχοντες με 64.823 φωτογραφίες από 130 διαφορετικές χώρες.
Η έκθεση λειτουργεί στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης με ελεύθερη είσοδο και διαρκεί μέχρι τις 11 Ιουνίου, τις ώρες 09.00-22.00.
ΦΩΤΟ: Vladimir Encina
Για το 2022 ο διαγωνισμός του World Press Photo περιλαμβάνει έξι διαφορετικές περιφέρειες του κόσμου: Αφρική, Ασία, Ευρώπη, Βόρεια και Κεντρική Αμερική, Νότια Αμερική και Νοτιοανατολική Ασία και Ωκεανία. Κάθε περιφέρεια έχει τέσσερις κατηγορίες: Μεμονωμένες Φωτογραφίες, Θέματα, Μακροχρόνιες Εργασίες και το Ανοιχτό φορμά. Αυτές οι κατηγορίες υποδέχονται συμμετοχές που καταγράφουν στιγμές ειδησεογραφίας, γεγονότα και τις συνέπειές τους, καθώς και κοινωνικά, πολιτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα ή λύσεις.
ΦΩΤΟ: Amber Bracken
Ο διαγωνισμός φέτος έχει ανανεωμένο σχεδιασμό, μεγαλύτερη ποικιλία θεμάτων και περιλαμβάνει μια νέα υπηρεσία για τους θεατές: την ακουστική ξενάγηση μέσω ειδικής εφαρμογής όπου μπορεί ο  επισκέπτης να κατεβάσει επιτόπου στο κινητό του προκειμένου να έχει πρόσβαση στην περιγραφή των έργων και την εξιστόρηση των γεγονότων ή των εμπειριών των φωτορεπόρτερ που τα κατέγραψανε. Στα αγγλικά ακούγεται η φωνή του φωτογράφου, ενώ υπάρχει η δυνατότητα αφήγησης και στα Ελληνικά. Αφήγηση που συμπληρώνει την εικόνα της φωτογραφίας! Ο λόγος αντιστοιχεί με το κείμενο που συνόδεψε τις εικόνες όταν δημοσιοποιήθηκαν από τον τύπο. Ολοκληρώνουν το ρεπορτάζ το οποίο τις περισσότερες φορές αναφέρεται σε δραματικά γεγονότα!...
Tο audiotour της έκθεσης είναι διαθέσιμο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου