Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Ρητορικός λόγος

 ΡΗΣΕΙΣ & ΑΝΤΙ-ΡΗΣΕΙΣ

Οι Στ' Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής 
Τέχνης «Ρήσεις & Αντι-Ρήσεις 2022» με τη συμμετοχή 27 γυμνασίων, 240 μαθητών και μαθητριών τριών και 65 κριτών / εκπαιδευτικών, διεξήχθηκαν στο 5ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου, την Κυριακή 8 Μαΐου, στους οποίους το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας είχε και φέτος δυναμική παρουσία. 
Η εκδήλωση έγινε με την αρωγή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου και την επιστημονική υποστήριξη της «Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση» και του Διαπανεπιστημιακού – Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση».
Το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας συμμετείχε σε δύο αγωνίσματα: τους Διττούς Λόγους και τον Αυθόρμητο Λόγο. 
Αυθόρμητος λόγος είναι η εκφώνηση  λόγου 2-3 λεπτών πάνω σε ένα θέμα που επιλέγουν οι μαθητές από τρία θέματα που τους δίνονται. Τα θέματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν μια λέξη, μια φράση, μια πρόταση ή και μια εικόνα. Πάνω σε ένα από αυτά  πρέπει να αναπτύξουν έναν λόγο δημιουργικό  και να τον παρουσιάσουν στο κοινό και στους κριτές. Οι αγώνες αυθόρμητου λόγου χωρίζονται σε δύο γύρους, τους προκριματικούς και τους τελικούς στους οποίους συμμετέχουν οι πέντε μαθητές με την υψηλότερη βαθμολογία. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον αγώνισμα και συμβάλλει στην καλλιέργεια του αυτοσχεδιασμού και της φαντασίας.
Στο αγώνισμα των διττών λόγων δύο ομάδες αποτελούμενες καθεμιά από τρία άτομα καλούνται να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους υπέρ ή κατά μιας άποψης, όπως για παράδειγμα: Πρέπει να καταργηθούν οι εξετάσεις ως τρόπος αξιολόγησης των μαθητών στο σχολείο.  Οι αγώνες αυτοί χωρίζονται σε τρία στάδια: στους προκριματικούς, τους ημιτελικούς και τους τελικούς. Κατά τη διάρκεια των αγώνων κρίνεται και η ομαδική αλλά και η ατομική επίδοση των μαθητών και ύστερα οι κριτές τα υπολογίζουν για να αναδείξουν την νικητήρια ομάδα. Στους Διττούς λόγους προωθείται η ομαδικότητα, η ικανότητα στην ανεύρεση επιχειρημάτων και αντεπιχειρημάτων και η σωστή παρουσίασή τους με κατάλληλο ύφος, δομή λόγου και έκφραση. 
Από το 3ο Γυμνάσιο στο αγώνισμα του Αυθόρμητου λόγου πήραν μέρος ο Ιωάννης Αγγελοκωστόπουλος, ο Νικόλας Βιγκλιάρης και η Θεοδώρα Καρρά από την Α΄ Γυμνασίου,   ενώ στους Διττούς λόγους συμμετείχαν η Στελιάννα Αντωνάτου, η Τζωρτζίνα Βασίλη και ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος.  
Την προετοιμασία των παιδιών ανέλαβαν οι καθηγήτριες Κατερίνα Δοκοπούλου και Γεωργία Δεκαρίστου.
 Οι μαθητές σημείωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα και κατέκτησαν υψηλές θέσεις στις κατατάξεις. Το κυριότερο, απέκτησαν ένα εφόδιο, την χρήση του ορθού λόγου!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου