Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Επιλέγω ήρωα ή ηρωίδα του 1821 (4)

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Ο Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στις 8 Απριλίου του 1798 και πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου το 1864. Ήταν ποιητής που έγινε γνωστός από το ποίημα του «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», του οποίου οι δύο πρώτες στροφές έγιναν ο Εθνικός μας ύμνος. Πρώτος καλλιέργησε συστηματικά τη δημοτική γλώσσα και άνοιξε τον δρόμο στην αξιοποίησή της στην λογοτεχνία.
Ο Σολωμός κατά την Επανάσταση του 1821 εμψύχωνε τους Έλληνες και βοηθούσε να μπεί τόλμη στην καρδιά τους με τα ποιήματά του. Μερικά από αυτά ε΄’ιναι οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» το οποίο τον απασχόλησε στο μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του.
Ο ήρωας που επέλεξα μπορεί να μην βοήθησε πολεμώντας, βοήθησε όμως με την αγωνιστικότητα, το πείσμα και την επιμονή του, τα οποία περνούσε μέσα από  τα ποιήματά του. Την δράση του αυτή την θεωρώ αξιοθαύμαστη και πρέπει να γίνει γνωστή στην νέα γενιά.
Διαβάστε τα ποιήματα:  «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» και «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Υπάρχουν και μελοποιημένα, Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» από τον συνθέτη Νικόλαο Μάντζαρο το 1865 (ΕΔΩ). Σε εξαιρετική συμφωνική απόδοση, όπως παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 39ου Ελληνικού Φεστιβάλ του Σίδνεϊ, για τον εορτασμό της 200ης επετείου από την κήρυξη του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας. Ερμηνεύτηκε από τριακονταμελή ορχήστρα και με σολίστ τη Μαρία Γιακουλή, τον Γιώργο Καραντώνη και τον Λέων Βιτογιάννη. 
 Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» (ΕΔΩ) από τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο και ερμηνεύουν ο Νίκος Ξυλούρης, ο Λάκης Χαλκιάς, η Ειρήνη Παππά, ο Ηλίας Κλωναρίδης, η χορωδία Πρεβέζης και ορχήστρα 20 μουσικών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΙΟΥΣΗ

 Στο απόσπασμα από το σπονδυλωτό διήγημα «Οι πιτσιρίκοι» του Δημήτρη Ψαθά γνώρισαν οι μαθητές της Α’ τάξης, της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη, μικρούς ήρωες που βοήθησαν με τον δικό τους τρόπο στον αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών. Είναι οι απόγονοι των σπουδαίων ηρώων και ηρωίδων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στη ζωή και τη δράση αυτών των ηρώων στάθηκαν και εξηγούν οι μαθητές γιατί τους επέλεξαν, με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου