Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

«Νέα Φιλολογική Πρωτοχρονιά» 2022

Συμμετείχε ο καθηγητής Αντώνιος Ζαγοριανάκος

Τα ενδιαφέροντα των εκπαιδευτικών δεν περιορίζονται μόνο στο μάθημα ή τα μαθήματά τους, αλλά επεκτείνονται και σε άλλους τομείς. Διεύρυνση που λειτουργεί ευεργετικά στην διδασκαλία. Οι ενασχολήσεις αυτές άμεσα γίνονται ευρύτερα γνωστές μέσα από την υλοποίηση ενός προγράμματος ή από εκδηλώσεις ή δημοσιεύσεις.
Ο καθηγητής Αντώνιος Ζαγοριανάκος, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, γράφει και ποίηση! Το ανακαλύψαμε στην παρουσίαση που του έγινε στην ετήσια έκδοση της «Νέας Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς» του 2022! Πρόκειται για τόμο 656 σελίδων με συμμετοχή 280 δημιουργών, με ποιήματα, έγχρωμες ζωγραφιές, γλυπτά, διηγήματα, αφιερώματα… βιβλίο που υπάρχει και στην βιβλιοθήκη του σχολείου.
Πατήστε ΕΔΩ για να θαυμάσετε τα υπέροχα ποιήματα του καθηγητή Αντώνιου Ζαγοριανάκου όπως δημοσιεύθηκαν, σε αρχείο pdf. 
Η ιστορική ετήσια έκδοση της «Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς εστιάζει κυρίως σε πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες πνευματικούς δημιουργούς και πρωτοεκδόθηκε το 1943, εν μέσω κατοχής και συνεχίστηκε αδιάλειπτα έως και το 2011. Διακόπηκε λόγω του θανάτου του εκδότη της, Αριστείδη Μαυρίδη. Επανακυκλοφόρησε στο ίδιο πνεύμα, ως «Νέα Φιλολογική Πρωτοχρονιά», το 2020, από τον Αντώνη Θαλασσέλη.
Στις σελίδες της φιλοξενούνται αξιόλογοι δημιουργοί από τους χώρους της Ποίησης, της Ζωγραφικής, της Λογοτεχνίας, της Γλυπτικής. Αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών ήταν να τιμηθεί η Έκδοση με πολλές διακρίσεις, με σημαντικότερες το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (1991), τον Έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών (1988) και το Βραβείο «ΙΠΕΚΤΣΙ» (1988). 
Η παρουσίαση του τόμου πραγματοποιήθηκε στην ιστορική αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, στις 14 Μαΐου. Οι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν καταξιωμένα πρόσωπα με κοινωνική και επιστημονική παρουσία. Παράλληλα  ο κάθε συμμετέχων στην έκδοση απήγγειλε ένα ποίημά του ή ένα σύντομο απόσπασμα διηγήματός του. 
Οι συμμετέχοντες εισηγητές ήταν:
- ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ - Πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών – Λογοτέχνης - Εικαστικός
- ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός και Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοπόννησου
- ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΤΖΗΝΑΚΗΣ πρώην Βουλευτής - Φιλόλογος - Ιστορικός – Κοσμήτορας του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.
- ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΚΑΤΖΗΣ - Διπλωματικός - Καθηγητής Πανεπιστήμιου (ε.τ.) – Ποιητής.
- ΓΕΩΡΓΙΑ ΞΑΝΘΑΚΗ – ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων - Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας.
- ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ι. ΚΑΡΑΜΒΑΛΗΣ - Δοκιμιογράφος - Συγγραφέας –Ποιητής.
- ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΑΣ - Καθηγητής Παγκόσμιας Λογοτεχνίας – Ποιητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου