Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Γιορτή της 17ης Νοεμβρίου 1973

 ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 

Ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου, στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη». Αναδείχθηκε το πνεύμα της εξέγερσης, το Νοέμβριο του 1973, με την εξιστόρηση των γεγονότων μέσα από προβολές, δρώμενα και τραγούδια.
Οι μαθητές της Γ’ γυμνασίου διάβασαν, παρουσίασαν και δραματοποίησαν το βιβλίο της Ζώρζ Σαρή «Τα γενέθλια». Σε αυτό η οκτάχρονη Αννούλα ονειρεύεται πολύχρωμα μπαλόνια για τα γενέθλιά της. Ο εφιάλτης της δικτατορίας για την επόμενη μαύρη επταετία ανατρέπει τα παιδικά της όνειρα, όπως και την ζωή των Ελλήνων. Αφού οι μαθητές και οι φοιτητές με τον αγώνα τους στο Πολυτεχνείο ξαναδώσουν χρώμα στα ελληνικά όνειρα, καταφέρνει να γιορτάσει με έναν ξεχωριστό τρόπο τα εφηβικά της πλέον γενέθλια.
Η σκηνοθεσία ήταν ενδιαφέρουσα και κάθε στιγμιότυπο συνοδευόταν από ένα τραγούδι σχετικό με την σκηνή, ενώ προβάλλονταν παράλληλα φωτογραφικά και κινηματογραφικά στιγμιότυπα της εποχής. 
Αναδείχτηκε η αντίδραση των νέων ενάντια στην υποκρισία, τον αυταρχισμό και την ασυδοσία και υπέρ της ελευθερίας, της δημοκρατίας, στην παροχή παιδείας που να μορφώνει και για ζωή με αξιοπρέπεια. Όλα αυτά που συνοψίζονται στο διαχρονικό: ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Το κορυφαίο σύνθημα του Πολυτεχνείου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε ψάλλοντας  συγκινημένοι όλοι οι παρευρισκόμενοι τον Εθνικό  Ύμνο τιμώντας τους φοιτητές που αγωνίστηκαν για Ελευθερία και Δημοκρατία.   
Την γιορτή επιμεληθήκαν  οι καθηγήτριες Θεοδώρα Μπατίλα και Αικατερίνη Ρόζη, και η καθηγήτρια Βασιλική Σάββα διεύθυνε την χορωδία.
Για τη φωτοειδησεογραφία της εκδήλωσης πατήστε ΕΔΩ

ΣΚΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου