Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Ανθρώπινη ενέργεια

ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Συναντήθηκαν οι μαθητές της Γ τάξης, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, με εκπρόσωπο της οργάνωσης Σ.Κ.Ε.Π. (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και νέους), με σκοπό την ενημέρωση και την  εξοικείωση των παιδιών με την αναπηρία και πως την αντιμετωπίζει καθημερινά.
Η Δήμητρα γνωστοποίησε στους μαθητές ότι απέκτησε την αναπηρία της μετά από ένα τροχαίο ατύχημα όταν ήταν πέντε χρόνων, αλλά πως αυτό δεν την αποθάρρυνε να συνεχίσει κανονικά τη ζωή της και πως το έβλεπε αυτό σαν ένα απλό εμπόδιο. Φοίτησε στο σχολείο της γειτονιάς της και όχι σε κάποιο σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Διασκεδάζει χωρίς κανένα πρόβλημα αλλά και να οδηγεί το αυτοκίνητό της με μόνο λίγες τροποποιήσεις να έχουν γίνει σε αυτό.
Ενημέρωσε τους μαθητές για το πώς πρέπει να είναι οργανωμένες κάποιες εγκαταστάσεις για τη διευκόλυνση των ατόμων με κινητική αναπηρία, τις δυσκολίες στις μεταφορές και τις καθημερινές εργασίες, και την αντιμετώπιση που πρέπει  να έχουν από όλους. 
Η ύπαρξη ράμπας στα πεζοδρόμια, στις κατοικίες, στις υπηρεσίες, στους χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης καταργεί τα εμπόδια μετακίνησης των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Πρόβλημα είναι και η κατάληψη της ράμπας από αυτοκίνητο που οδηγεί ασυνείδητος οδηγος που εγωκεντρικά, θέτει την εξυπηρέτησή του σε βάρος των συνανθρώπων του.
Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές ενισχύοντας την γνώση ότι οι ανάπηροι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις στην κοινωνία και ότι είναι άνθρωποι που έχουν μια κινητική δυσκολία και πρέπει να τη σεβόμαστε.
Στο τέλος της συνάντησης τα παιδιά παρακολούθησαν ένα βίντεο στο οποίο είδαν πώς λειτουργούν τα αμαξίδια για ανθρώπους με κινητικές αναπηρίες.

ΜΕΛΙΝΑ ΛΑΓΓΟΥΣΗ, ΧΑΡΗΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου