Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Παλαιοντολογικό και Ορυκτολογικό Μουσείο

 ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Το Παλαιοντολογικό και Ορυκτολογικό Μουσείο στην Πανεπιστημιούπολη Ιλισίων επισκέφτηκαν οι μαθητές της Α’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου. Αν και κάποιοι μπορεί να πουν ότι τα μουσεία αυτά θεωρούνται βαρετά, οι περισσότεροι μαθητές  την ευχαριστηθήκαν αυτή την εκδρομή. Βοήθησε ο τρόπος έκθεσης  των αντικειμένων των δύο μουσείων, αλλά και ο τρόπος που παρουσίασαν τα εκθέματα οι ξεναγοί, οι οποίοι είναι φοιτητές από το πανεπιστήμιο, έτσι  φάνηκαν ενδιαφέροντα.
Στο Παλαιοντολογικό Μουσείο εξήγησαν επιστημονικά τι συνέβη στις Στυμφαλίδες Όρνιθες οι οποίες ήταν πουλιά που αρρώστησαν από την μολυσμένη λίμνη και τι ήταν η Λερναία Ύδρα, η οποία ήταν λίμνη με τα ποταμάκια της που όταν έκλειναν το ένα ποταμάκι, από το πολύ νερό άνοιγε ένα άλλο.  Είδαν απολιθώματα του Κύκλωπα, για την ακρίβεια ήταν οστά κεφαλής  ελέφαντα που εικόνα τους στο μέρος που ήταν η προβοσκίδα έμοιαζε να υπήρχε μάτι.
Κάνανε ανασκαφές σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο κρατώντας από ένα πινέλο το κάθε παιδί αποκαλύπτοντας τα κρυμμένα ομοιώματα οστών ζώων που έζησαν πριν χιλιάδες χρόνια. Τους  μίλησαν για την εξέλιξη του ίππου, είδανε απολιθώματα από διάφορα ζώα και φυτά, το ομοίωμα της μεγαλύτερης χελώνας που έχει βρεθεί μέχρι τώρα και τα απολιθώματα του ελέφαντα που έζησε στην Ελλάδα προϊστορικά που πήρε το ρεκόρ Guinness για τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες.
 Στο Ορυκτολογικό Μουσείο είδανε πολλά ορυκτά σε διάφορα σχήματα και χρώματα. Ζωηρό ήταν το ενδιαφέρον για τα  ορυκτά του Λαυρίου και κυρίως αυτών που ήταν μεγάλα σε μέγεθος με τα ωραία χρώματα και το εντυπωσιακό σχήμα. 
Εντυπωσιάστηκαν με τα ορυκτά που φωσφόριζαν στο σκοτάδι υπό την επίδραση ακτινοβολίας, δημιουργώντας μια φανταστική εικόνα. Ενημερώθηκαν  για τις  ιδιότητες του αγαπημένου σε όλους χρυσό και μάθανε ότι πράγματα που χρησιμοποιούμε ίσως και καθημερινά μπορεί να περιέχουν ορυκτά, όπως για παράδειγμα το σαπούνι, η οδοντόκρεμα, τα σπίρτα. 
Ήταν μια όμορφη και ευχάριστη εκδρομή! 

Περισσότερες φωτογραφίες βρίσκονται ΕΔΩ

ΑΝΝΑ ΨΑΡΑ, ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ  ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου